Zonnepanelen

Ze zijn er al vele jaren. Echter pas de laatste decennia zijn ze ook echt rendabel geworden. Intussen zijn de prijzen flink gedaald en het opbrengstvermogen per zonnepaneel is steeds hoger geworden. Zonnepanelen zijn er in veel soorten en maten en merken. Wattpiek, monokristallijn, polykristallijn, All Black en halfcellen zijn enkele termen uit de wereld van zonnepanelen. Maar wat zijn zonnepanelen nou precies en welk paneel past bij u? Vandaar dat we bij het begin beginnen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen worden op welk PV-panelen genoemd. De term PV staat voor (P)hoto (V)oltaic. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen. Deze cellen bestaan uit een dunne lagen Silicium(Veel voorkomend element op aard, bijvoorbeeld in de vorm van zand). Een zonnepaneel bestaat uit een x aantal zonnecellen(60,72,96 of 120). Tussen de lagen ontstaat, met behulp van (zon)licht, stroom. Deze stroom gaat vervolgens door naar de omvormer.

Vermogen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt weergegeven in Wattpiek(wp). Het vermogen van een zonnepaneel loopt behoorlijk uiteen per merk of type. Dit wattpiek vermogen wekt een zonnepaneel op in een fabriek met ideale omstandigheden. Echter worden in de praktijk zelden de ideale omstandigheden behaald. Voor het daadwerkelijke vermogen wordt doorgaans gerekend met een factor van 0,80 tot 0,90.

Rendement

Zonnepanelen hebben een bepaald rendement. Dit rendement is net als het vermogen van de zonnepanelen de afgelopen flink gestegen. Op dit moment is het rendement van een zonnepaneel ca. 20%. Dit wil simpelweg zeggen dat een zonnepaneel in staat is om 20% van de energie van het inkomende (zon)licht om te zetten naar bruikbare stroom.

Mono en poly kristallijn

mono en poly zonnepaneelMono zonnepanelen zijn zwart en worden veelal “mooier” gevonden door klanten. Poly zonnepanelen zijn blauw. Mono zonnepanelen zijn gevoeliger voor direct (zon)licht en poly zonnepanelen gevoeliger voor indirect (ook wel diffuus licht genoemd) licht. Welk type is beter voor aantal zonuren in de Benelux? Al met al is het opbrengstverschil nagenoeg hetzelfde.

De kleur heeft dus weinig invloed  op de opbrengst. De keuze voor mono of poly heeft vaker te maken met of u zonnepanelen in het zicht worden geplaatst. Liggen ze in het zicht wordt veelal gekozen voor mono(zwarte) zonnepanelen. Op platte daken waar de zonnepanelen niet direct zichtbaar zijn wordt veelal gekozen voor poly(blauwe) zonnepanelen. Het kostenplaatje speelt ook een rol, mono zonnepanelen zijn over het algemeen mede door het zwarte frame en zwarte achtergrond iets hoger geprijsd. Poly zonnepanelen zijn vaak voorzien van een zilveren frame met een witte achtergrond.

standaard en halfcel zonnepaneelHalfcellen

De techniek staat nooit stil. Fabrikanten zijn elke dag bezig om te innoveren met nieuwe technieken om het rendement van zonnepanelen te verhogen. Een van deze technieken is de halfcel-techniek. Deze techniek houdt simpel gezegd in dat de weg die de stroom aflegt door de helft gaat. Hierdoor verminderd de weerstand en wordt verlies beperkt. Dit komt de opbrengst van uw zonnepaneel weer ten goede.

 

Benieuwd wat een zonnepanelen set u gaat opleveren?

Wij bieden u drie mogelijkheden, zodat u altijd de zonnepanelen set vindt die het beste bij u past.

 

1.Onze meest gekozen pakketten zijn complete pakketten inclusief omvormer, montagesysteem, alle benodigde bekabeling.  Op deze manier bent u verzekerd van een compleet systeem voor elke type dak en elke situatie.

2.U bent zich al enige aan het oriënteren en weet precies welke zonnepanelen u wilt hebben, maak dan gebruik van onze configurator en stel een zonnepanelen set helemaal naar uw wensen samen.

3.U bent pas gestart met de zoektocht naar een geschikte set zonnepanelen. Vul in slechts 2 minuten onze vragenlijst in en ontvang een offerte met alle onderdelen, zodat u precies weet wat u allemaal nodig heeft.